| New York Állam | New York City | Kultúra | Fotógaléria | Térkép |
Kultúra

USA Travel
USA Travel
Irány Amerika!

vilagvarosai.hu on Facebook

Az alábbiakban röviden bemutatjuk New York City legfontosabb kultúrális intézményeit.

Lincoln Center
A kulturális központ annak érdekében épült, hogy egy helyen legyenek a különböző művészeti területek. A Lincoln Központ előadó művészeti része, a New York Állami Színház, és a Metropolitan Operaház is itt található. Az óriási épületegyüttest legcélszerűbb idegenvezetővel végigjárni, hogy minden területét megismertesse velünk. Az American Folk Art Museum már egy modern épületben működik, de az Eva and Morris Feld Gallery állandó gyűjteményei is itt láthatók – steppelt kézimunkák, fafaragások, festmények. A Hotel des Artistes az alkotóművészek műtermének készült, ma már a falakon látható csodás freskókról és az ízletes konyhájáról is híres.

Lincoln Center, New York City
Fotó: Flickr.com by majorbonnet

New York Public Library - könyvtár
Az igen magas költségvetésből készült épület a nyilvános könyvtári funkcióját nagyon nagy sikerrel kezdte. Megvalósította azt a legfontosabb feladatát, hogy a könyvtárba látogatók könnyen és gyorsan hozzájussanak az általuk kiválasztott irodalomhoz. Mutatós, fehér márvány épülete, olvasótermének kazettás mennyezete óriási belső teret foglal el. Az oldalsó falakat freskók díszítik.A hétmilliónyi olvasni való 140 km hosszú polcrendszeren lett elhelyezve, de a számítógépes irányítás, gépesítés következtében rövid ideig tart a könyvekhez való hozzájutás. A folyóiratteremben közel 130 ország újságjai találhatók. A könyvtár 82 fiókból álló hálózat központja, híres gyűjtemények, kéziratok, régi idők iratainak másolatai is fellelhetők benne.

Morgan Library - könyvtár
A Morgan családnak köszönhetően egy igen nagy értékű magángyűjtemény kerülhetett a kultúra iránt érdeklődők elé. A kéziratok, a különleges kötésű könyvek, nyomatok, csodálatos gyűjteménye különleges környezetben található, Az épület a régi könyvtárból és a fiatal Morgan lakrészéből áll, melyeket a három emelet magasságú, az ablakokból beszűrődő fénnyel világított kert, a Garden Court köt össze egymással. A festmények, kéziratok, szobrok mellett itt látható a Guttemberg-biblia egyik pergamenre nyomtatott példánya, és Mozart által több színnel jegyzett kottalap is.

Columbia Egyetem
Az USA egyik legkiválóbb egyeteme, mely egy négyszögletes belső udvar köré lett építve. A Low Könyvtár foglalja el a központi szerepet, mely inkább ünnepségek színtere, a könyvek a Butler könyvtárban találhatók. Az St. Paul’s Chapel (kápolna) aprólékos famegmunkálással készült, boltozatos belső tere nagyon jó akusztikával rendelkezik. Az egyetemen többek között jogi, orvostudományi, és újságíró oktatás folyik, sok Nobel díjas tudós végzett az egyetem karain. A látogatók bejárhatják a belső tereket, meglátva a diákok mindennapi életét, tevékenységét. Itt áll a Cathedral of St. John the Divine, a katedrális megépítése máig folyamatos, zenei és képzőművészeti programok, rendezvények helyszíne.

Whitney Museum of American Art
A 20. és 21. század sokszínű képzőművészeti anyaga tárul a látogató szeme elé. Alapítója Gertrude Vanderbilt Whitney, aki a Metropolitan Museum of Art által el nem fogadott műveket állította ki, a csodás művek a nézőközönség számára felejthetetlen élményt nyújtanak. Calder, O’Keefe, Hopper, Jasper Jones, Lichtenstein művek, amelyek állandó kiállítási tárgyak, és az épület otthont ad egy változó kiállítási résznek is.

Henry Clay Frick képzőművészeti gyűjteménye
A híres képzőművész, Frick öröksége az amerikai államra szállt, így egy felbecsülhetetlen értékű képzőművészeti gyűjtemény látható egy fényűző palotában. A berendezési tárgyak különleges miliőt varázsolnak az alkotásoknak. A francia bútorok, a porcelánok, a festmények a gazdag, és jó ízlésű tulajdonosokra utalnak. A megvilágítás érdekes fényt ad az egyes festményeknek a nyugati galériában, ahol Hals, Rembrandt és Vermeer olajfestményei lettek kiállítva. Minden helységnek van különlegessége. Az ovális teremben Whistler művei, a könyvtárszobában és ebédlőben angol festők alkotásai láthatók.

Museum of Modern Art – MoMA
Az ideiglenesen egy gyárépületben lévő múzeum, olyan remekműveket mutat be, mint Picasso-Avignon kisasszonyok, és Van Gogh-Csillagos éj.

Metropolitan Museum of Art
Az 1870-ben alapított múzeum New York City egyik ékköve. Neves művészek, és jótékonykodó gazdagok adományai révén a világ egyik legjelentősebb gyűjteményét mondhatja magáénak. Megnyitásakor az egyik cél az európai múzeumokkal való verseny volt, a kezdetekkor mindössze 174 festményt és három magángyűjteményt tartalmazott. Az épületet azóta többször is bővítették annak érdekében, hogy a mostanra több mint kétmillió darabot is meghaladó műtárgy megfelelően elhelyezhető legyen. A múzeum gyűjteményét több szekcióba sorolták be.A Bizánci Galériák, a Costume Institute (Viselet Intézet) és a Robert Lehman-gyűjtemény többek között francia, spanyol, és holland műveket, bútorokat, porcelánokat mutat be. Igazi különlegesség a Viselet Intézet, amely a 17. századtól napjainkig tárja a látogató elé a divat világát. A Wallace szárnyban lévő kortárs gyűjtemény többek között Picasso, és Pollock műveit mutatja be, emellett külön amerikai és európai szárnyban nézhető meg az adott földrész csodálatos szobrász-, díszítő-, és festőművészete.Az Egyiptomi művészeti és a Rockefeller-szárny is különleges gyűjteményt tartalmaz, főként Afrikából, a Csendes-óceáni szigetekről, Észak- és dél-Amerikából származó primitív tárgyakat, - elefántcsont és bronzszobrokat, kerámiákat, kőtárgyakat.

A Solomon R. Guggenheim Múzeum
A Guggenheim múzeum a világ egyik legnagyobb és legszebb modern és kortárs képzőművészeti gyűjteményét tartalmazza. Épületének homlokzata kagylóformájú, belsejét egy spirális elhelyezkedésű rámpa tesz különlegessé, ezen haladva lehet megtekinteni a különféle festményeket, köztük Guttemheim absztrakt képeit is. De vannak olyan híres festőktől származó művek is, mint Picasso, Brancusi, Calder, Oldenberg, Rauschenberg és itt található a Justin Thannhauser- és több fényképgyűjtemény is. A továbbiakban épületbővítést tervezve a háború utáni gyűjteményeket kívánják majd elhelyezni, és színházakat kialakítani.

Solomon R. Guggenheim Múzeum, New York City
Fotó: Bigfoto

The Cloisters
A középkori művészetek óriási gyűjteménye csodálható meg ebben a fenséges múzeumban. Folyamatosan, időrendben lettek összeállítva a gótikus kódexek, festett üvegek, elefántcsont tárgyak, Unikornis faliképek. A múzeumban középkori értekezés, költészet alapján alakítottak ki egy gyönyörű kertet. Nagyon népszerűek az itt rendezett középkori hangversenyek is.

American Museum of Natural History
A világ egyik legnagyobb természettudományi múzeuma rendkívüli népszerűségnek örvend a turisták körében, évente többi millió látogatója van. A legnézettebb része a dinoszauruszoknak, illetve az óceáni élet bemutatására kialakított tér. Az első emeleten meteorok, ásványi kincsek, drágakövek gyűjteménye, a második emeleten afrikai, ázsiai, közép- és dél-amerikai népek és állatok világa, a harmadik emeleten észak amerikai indiánok, madarak, csúszómászók kiállítása, a negyediken pedig dinoszauruszok, halkövületek, korai emlősök láthatók. A Rose Center középpontjában, a Hayden Planetáriumban láthatók a föld és az űr különlegességei, és ide tartozik az Űrszínház, a Kozmikus ösvény és az Ősrobbanás Színház is.

Studio Museum in Harlem
Létrehozásával az afroamerikai művészet alkotásainak adnak helyet. A Harlem Fő utcáján lévő ötemeletes ház, adományból válhatott múzeummá. Három emeletére a legkiválóbb fekete művészek alkotásai, művészeti remekei kerültek, két emeleten pedig változó kiállítás, mellette a földszinten egy kisebb szoborpark lett berendezve. Egy különleges fotóarchívum a Harlem fénykorát mutatja be, a régi idők legjelentősebb eseményeivel. A bentlakásos tanfolyamok a művészek képzését segítik, eladássorozatokkal, filmfesztiválokkal, gyermekprogramokkal tarkítva.

Ha más államokra és városokra is kíváncsi, látogassa meg az USA Travel oldalt.
Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use