| New York Állam | New York City | Kultúra | Fotógaléria | Térkép |
New York Állam

USA Travel
USA Travel
Irány Amerika!

vilagvarosai.hu on Facebook

Becenév: Empire State
Terület: 47 379 sq.mi. (122 711 km2)
Legmagasabb pont: Mount Marcy 5 344 ft. (1 628,9 m)
Népesség: 18 212 100 fő
Főváros: Albany
Legnagyobb város: New York City
New York állam zászlója
3D Animated Flags
by 3DFlags.com


New York State map

New York államot keleten Vermont, Massachusetts, Connecticut állam és az Atlanti-óceán, nyugaton a Nagy-tavak és Pennsylvania, északon a Szent Lőrinc folyó és Kanada határolja. A New York City-t körülvevő vidéken elővárosok, az óceán parton strandok sorakoznak. A főváros Albany-tól északra kisebb városok és nagy szántóföldek terülnek el, nyugaton a Nagy-tavak vidékén három nagyobb város Syracuse, Rochester és Buffalo található.

Az állam közigazgatási központja a Hudson-folyó partján fekvő Albany. Itt érdemes megnézni a 19. században, több mint 30 éven át épült csodálatos New York State Capitol-t (Állami Kapitólium), valamint felkeresni a New York State Museum-ot, amely az állam gazdag történelmét mutatja be.

Click for Albany, New York Forecast

Albany-tól északra fekszik az állam népszerű üdülővárosa Saratoga Springs. A város a különféle szerencsejátékok központja is, több kaszinó és lóversenypálya található a városban. Érdemes felkeresni a Saratoga National Historical Park-ot, amely a híres 1777-es saratogai ütközetnek állít emléket.

Az állam nyugati részén fekvő Syracuse-ban látogassunk el az Everson Museum of Art-ba, ahol egy csodálatos művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg, és az Erie Canal Museum-ba, amely a híres csatornának a város életében betöltött szerepét ismerteti. Ha több időnk van, akkor megnézhetünk egy színházi előadást, a népszerű 1928-ban épült Landmark Theatre-ban.

Syracuse-tól nyugatra fekszik Rochester városa, itt keressük fel az érdekes amerika gyűjteményt bemutató Strong Museum-ot, és látogassunk el a George Eastman House-ba, amely a neves Kodak Company alapítójának rezidenciája volt, itt egy fantasztikus fotó és filmgyűjteményt tekinthetünk meg, valamint az elmúlt évszázadban kifejlesztett fényképezőgépekkel ismerkedhetünk meg.

Rochester
Fotó: Brian Stiehler

Rochester-től nyugatra az Erie-tó partján fekszik Buffalo városa, mely forgalmas kikötőhely. A városban járva érdemes felkeresni az Albright-Knox Art Gallery-t, ahol egy értékes művészeti gyűjteményt tekinthetünk meg, és a Jell-O Museum-ot, amely egy népszerű édesség múzeum.

Click for Buffalo, New York Forecast

Az állam vidéki területein számos látnivaló akad, amit feltétlenül az utazó figyelmébe ajánlanánk:

Finger Lakes, gyönyörű tavai minden látogatót lenyűgöznek.

Adirondack Park, az Adirondack Mountains erdőségeiben izgalmas kalandtúrákon vehetünk részt, hegycsúcsain télen síelhetünk, itt található Lake Placid városa, amely korábban a téli olimpia színhelye volt.

Long Pond, Adirondack Park
Fotó: Wikipedia

Jones Beach State Park, Westhampton Beach, Hampton Bays, népszerű üdülővárosok, ahol kiváló strandok, és szórakozóhelyek várják a látogatókat.

Montauk State Park, szintén népszerű üdülőhely, itt áll a híres Montauk Point világítótorony.

Montauk Point világítótorony
Fotó: Wolfgang Wander

Hudson Valley, a Hudson-folyó völgye számos érdekes látnivalóval szolgál, ezek a Hyde Park-ban található gyönyörű palota a Vanderbilt Mansion, a népszerű amerikai író Washington Irwing otthona a Sunnyside, és Franklin D. Roosevelt egykori otthona a Springwood.

Niagara Falls, a csodás Niagara-vízesés az egyik legnépszerűbb turistalátványosság New York államban, évente több millió ember keresi fel. A Niagara Falls Power Pass kártyával kedvezmények vehetőek igénybe.

Niagara Falls City
Fotó: Wikipedia

Ha más államokra és városokra is kíváncsi, látogassa meg az USA Travel oldalt.

További képes információk az Amerika Egyesült Államokról
Impresszum és jogi nyilatkozat - Impressum and Terms of Use